Naar de foto's »
30 mei 2004 Vlaamse Ardennenrit

Bier en Kalkoen
Hoe omschrijf ik in één woord de op 30 mei verreden Ardennenrit. Nat? Gezellig? Beide zijn van toepassing. Graag neem ik je in vogelvlucht mee door de Vlaamse Ardennen.

Na wat koppelingskabelperikelen, was mijn CX toch zaterdag klaar om de rit richting Gent aan te vangen. Het was heerlijk warm en zonnig weer. Ondanks de verleiding om in mijn zwembroek op de motor te gaan zitten, toch maar het leren pak aan getrokken. Veiligheid boven alles. Niet iedereen denkt er zo over. Bij Rotterdam zag ik een grote toerbuffel met daarop een heer in korte broek en t-shirt. Ik hoop dat alles goed met hem is. Mijn reis verliep in ieder geval voorspoedig. Bij Gent moest ik even zoeken voor de weg naar Merendree. Een behoorlijke groep mensen had de uitnodiging van Daniel 'Guernica' geaccepteerd om bij hem in de tuin te BBQ -en, en te overnachten. Bij aankomst reed ik een lange tuin in waar ik een aantal tenten, een aantal CX -en en wat bekende en onbekende gezichten aantrof. De ontvangst was uiterst hartelijk. 'De regels zijn, er zijn geen regels', waarmee Daniel zijn gastvrijheid extra kracht bijzette. Je kunt je voorstellen dat het met een BBQ met grote hompen kalkoen en een teil met bier erg gezellig werd. En dat weer, fantastisch!!!

Regen!
Om een uur of half vijf werd ik wakker gekraaid door de haan naast mijn tent. Op zich niet zo erg, maar wel het getik van de regen op mijn tent. Ach, een buitje is niet zo erg, maar het hield niet meer op. De hele dag niet bleek later. Tja, heb je een keer niet je regenoverall bij je. Jas geleend. Opnieuw bedankt, Daniël. Na het ontbijt zijn we met de groep naar het startpunt gereden, de Groothandelsmarkt in Gent. Daar haakten nog wat mensen uit Duitsland, Belgie en Nederland aan. Totaal waren we met dik twintig motoren,

Vocht
Na wat tankstops – we waren afhankelijk van de Belgen met hun tankkaart – zijn we gaan rijden. Een fabelachtige route. Voor een deel volgden we de route van de rond van Vlaanderen. Dit betekent kasseien, klimmen, dalen en kleine bochtige weggetjes door het mooie Vlaanderen. Door de regen was het extra goed opletten. Bij een daling schakelde ik terug, hierdoor remde ik op achterwiel en schoof heel even weg. Ging gelukkig goed. Daarna ben je ook weer goed bij de les. Arjen had helaas wat problemen. De motor liep af en toe op 1 cilinder. Waarschijnlijk vocht. Of kwam het omdat -ie niet op zijn CX was gekomen maar op zijn Moto Guzzi ? Vervelend, maar voor de anderen een geruststelling dat een modernere motor (1996) ook geen garantie is voor een probleemloze rit.

Belgische madammekes
Onze lunchstop was op een chique locatie. Ben de naam vergeten. Maar als er dames met lange jurken rondlopen en er staat een Lamborghini op de parkeerplaats, dan zegt dat wel iets. Ik was heel even vergeten dat België een totaal andere eetcultuur heeft dan Nederland. Toch was het wel een beetje vreemd om met de hele groep, in nat leer, nylon en Gore-Tex gehuld, tussen de keurig geklede gezelschappen door te lopen. Kennelijk vond het personeel dat ook. We kregen een speciale grote tafel, prima, maar wel achter een gordijn afgescheiden van de andere eters. Volgens Michel, de broer van Danël, had dit een reden: 'Belgische madammekes zijn dol op Nederlandse mannen'. Je kunt die mannen daarom maar beter niet in het zicht zetten. Deze redenering sprak ons deel van de tafel (met voornamelijk mannen) erg aan. We hebben het daar maar bij gelaten.

Afgebroken rit
De lunch was heerlijk, we hadden er alleen even op moeten wachten. Ondertussen bleef het maar regenen. Vanwege de regen, de daardoor gevaarlijke kasseien en vanwege de tijd werd uiteindelijk besloten de rit af te breken en een kortere route terug naar Gent te volgden. Een verstandige beslissing, maar helaas niet voldoende om de dag helemaal zonder ongelukken door te komen. Op het allerallerlaatste stukje, bij een rotonde ging Marnikx onderuit. Als je al wat langer meedraait in de club ken je Marnikx. Hij is een soort 'mister CX', uit Soest (Duitsland). Vanwege panne met beide CX -en was hij op de chopper van zijn vrouw. Suzuki of zo. Laag zwaartepunt, vroeg gas geven in de bocht en een nat wegdek heeft waarschijnlijk de schuiver veroorzaakt. Gelukkig liep het met wat kleerscheuren af en konden we weer door.

Nog een keer
Het was leuk en ik wil nog een keer! Voordeel van een afgebroken rit is dat je hem nog een keer helemaal kunt rijden. Dan hopelijk met mooi weer. Ik heb erg genoten van de omgeving, de gastvrijheid en het gezelschap. Terry, Jan, Wilma, Alain, Jorgen, Daniel, Monique: heel erg bedankt ! Daniel en Monique zijn met de pannewagen meegereden en hebben veel foto's gemaakt. Je vindt ze op http://www.geocities.com/alyda_kortrijk/routevlaamseardennen.htm

Het blijft feest, want over twee weken is de bijeenkomst in Vechta. Om misverstanden te voorkomen: Vechta is niet ver. Vanaf Holten, onze ontmoetingsplaats, is het nog maar krap 200 kilometer. Graag tot dan!

Coen

:: Print deze pagina