Denemarken treffen vrijdag 23 augustus t/m zondag 25 augustus 2013

Speciaal jaar

Dit jaar is voor de Denen een extra speciaal jaar. Ze vieren hun 30 jarig lustrum. Jawel, 30 jaar. De club is gestart in 1983, toen de productie van onze CX-en dus nog in volle gang was! Vorig jaar voor de eerste keer naar het Deense treffen geweest, dit jaar in twijfel gestaan om te gaan, het mooie weer + uiteraard hun lustrumviering gaven de doorslag, Let`s go!

Op pad

Vrijdag, rond 8.00 uur navigatie ingesteld op alleen maar secundaire wegen rijden. Ik zou er dan om plm. 16.00 uur zijn. Ook maar even ingesteld op: route te rijden over de snelweg, en ik zou er dan zijn om 13.00 uur. Hier heb ik de navigatie maar op laten staan. Paar keer stoppen onderweg, oponthoud ect, en voor je het weet zit er naast de pure rijtijd nog 2 uur erbij. Nog even via Groningen, langs het GWK ( Grens Wissel Kantoor ) om wat Deense Kronen als handgeld bij je te hebben, motor afgetankt, en vanaf Groningen de motor de snelweg opgestuurd. Via Nieuweschans, Leer, Oldenburg, Bremen tot Hamburg een route, bij wijze van spreken, om met de ogen dicht te rijden. Tijd genoeg, dus lekker relaxed 110 km per uur. Bij Hamburg omhoog, door de Elbe tunnel, tot zover gaat alles zoals gewenst. Bij het Kielerkanaal wegwerkzaamheden, dus een kleine vertraging, maar het weer is perfect, niet te koud, niet te warm, waar maken we ons druk om? Even later haalt een rode CX 500 E met volle kuip mij in, een Duitser, komt even naast me rijden, duim omhoog, hij krijgt een duim omhoog terug, en weg is hij weer, de horizon tegemoet. Plm. 80 km verder komt dezelfde rijder mij weer achterop rijden, maar blijft nu, in mijn slakkengang van 110 km. mij volgen. Bij het laatste tankstation in Denemarken, net voor we de snelweg afdraaien ga ik tanken, mijn volger doet dit ook. Het blijkt Micha, de bouwer van de Silverwing rollator 2012 in Vechta te zijn. Hij vraagt of ik de weg weet naar het treffen. Nou, nee, ik niet, maar de navigatie wel zeg ik. Mooi, mag ik je volgen, want de mijne doet het niet.

Klok 16.00 uur komen we samen het terrein oprijden, met plm 550 km meer op de teller van mijn CX, die geen slag verkeerd heeft geslagen. Eerst maar eens de benen strekken, praatje hier en daar, inschrijven, en een mooie badge in ontvangst genomen. Aansluitend maar eens voorzichtig naar het achter terrein, bereikbaar via een bielzen trap, een vlak stukje gras opzoeken. Niet te dicht bij de trap leert mij nog van vorig jaar. Teveel voorbijgangers en te veel muziek lawaai. Na opzetten tentje mijzelf maar eens getrakteerd op een Deens flesje bier. Onze Deense CX rijder Jim, die ook ons SJK treffen bezoekt was er uiteraard ook, samen met Marc & Pete, de 2 Engelse CX rijders. Ook Marc & Pete hebben dit jaar de SJK treffen bezocht. Marc was de man met de snelste kleppendeksel racer. Ze waren in 3 dagen vanaf Sint-Jansklooster naar Jim zijn huis gereden, en waren 2 dagen te gast bij Jim.

Wie zijn er?

Om 19.00 uur werd de gong geluid, ten teken dat het etenstijd is. Heerlijk 2 borden Cili con carne gegeten, met warme pistoletjes. Dat ging er wel in. Ik, en velen met mij, hadden er wel een flesje bier bij nodig, gekruid was het namelijk wel! `S avonds op het binnenterrein maar eens geteld. Ik vroeg nog aan de Zweed, hetzelfde weekend is toch ook het treffen van Zweden? Klopt zei hij ( Manfred ?? ) maar er waren maar 6 personen die zich aangemeld hadden, dus is het Zweedse treffen werd geannuleerd, en dus kon hij naar Vamdrup. Achterop de zijspan pronkte een mooie badge van de Iron Butt Associations ( IBA ) gereden op een…. CX ! De eega van onze Duitse vriend Dirk, ook bezoeker van het SJK treffen dit jaar en rijdend op een rode silverwing, was ook op de motor meegekomen. Ze had speciaal 1 koffer vrijgehouden voor wat verschillende drankjes, wodka, whisky, asbach, likeur ect. Als een volleerde barvrouw maakte ze, op verzoek, allerlei mixdrankjes. Gedurende de avond zag ik de ene na de andere proeven, om aansluitend na verloop van tijd, stilaan naar bed te gaan. Door de zoete smaak hadden ze er geen erg in, maar uiteindelijk tikten de drankjes er toch aardig in, maar gezellig was het wel!

Zaterdag

Zaterdagmorgen, 6 uur word ik wakker. Das te vroeg, dus gauw weer de slaap vatten. Anderhalf uur later wordt ik weer wakker, mooi op tijd voor ontbijt, want die staat gepland op 8.00 uur. Direct na het ontbijt is de temperatuur al zo goed dat ik de korte broek aan doe, met sandalen, het is vakantie nietwaar? Exact volgens schema om 12.00 uur gaat de toertocht van start. Een rit van plm. 100 km. In tegenstelling tot vorig jaar is het nu, met plm 45 motoren een hele mooie toertocht. In de toertocht zit ingebouwd een 2-tal stops, 1 bij een locatie waar diverse kunstobjecten staan, waar een broodje en een drankje te verkrijgen zijn, en 1 locatie bij een museum. Bij de beide stops zien we diverse, echt oude, Arial motoren. ( daarbij vergeleken zijn onze CX-en maar jonkies ) Het blijkt dat de Europese Arial club ook dit weekend een treffen heeft in deze regio. Uiteraard zijn er ook Nederlanders bij. Ja, waar kom je ze niet tegen?

De agrarische omgeving is mooi, licht heuvelachtig. Het is nu volop oogsttijd, graan, maïs, strobalen persen, de boeren hebben het er erg druk mee. Droog is het wel, achter elke machine komt een enorme stofwolk. Het valt mij wel op dat op de wat kleinere wegen in de bochten veel grind / kleine puinslag ligt. Goed opletten dus, maar iedereen komt gelukkig heelhuids weer op het basiskamp aan. Voor de liefhebbers hebben ze nog georganiseerd een wedstrijd ringsteken op de motor. Aansluitend mag iedereen mbv een stembriefje invullen zijn prijswinnaar voor: Vrijdagavond was de Duitser, die ook altijd in Vechta staat met zijn verkoop CX onderdelen, ook aangekomen. Tijdens de toertocht had hij zijn koopwaar keurig uitgestald, en eenieder die iets nodig had, kon er wel iets vinden. Tot mijn verbazing komt Cosmar met zijn vriendin Dagmar ook nog even langs. Ach, we waren toch in de buurt zei Cosmar, ja hoe kon hij dat ook zo plannen. Rond 18.00 uur komt er een bestelbusje het terrein oprijden, en rollen de mannen een hele grote BBQ – grill uit de bus. In de BBQ – grill ligt al kant-en-klaar, op temperatuur, een kompleet varken. De gong wordt weer geluid, etenstijd. Maar dat hadden we al gemerkt, ook zonder gong. We laten het vlees, met aardappelen en groente ons goed smaken. Tegen schermertijd is het tijd voor de prijsuitreikingen, t.w: Naast deze door het publiek gekozen prijswinnaars heeft de organisatie meer zaken,die het vermelden waard waren, aangehaald, en de desbetreffende personen in het zonnetje gezet, t.w: Aansluitend was het met elkaar nog gezellig napraten, heerlijk in de buitenlucht, met een klein kampvuurtje. Rond 23.30 uur toch maar voorzichtig mijn tentje opgezocht, morgen weer opbreken, en naar huis. Het is niet anders, het hoort erbij. Bij mijn tentje aangekomen bleek mijn luchtbed leeg te zijn! Ongeveer elke 2 uur werd ik wakker, omdat ik op de harde ondergrond begon te liggen. Luchtbed met de mond opbazen, want motor en gebouw liggen ruim 100 mtr. van mijn tentje verwijdert. Ja, lig je lekker afgelegen om je rust te krijgen als het feestgedruis doorgaat, heb je zoiets. En natuurlijk, wordt je zondag ochtend voor je gevoel toch te laat wakker, zo rond 7.45 uur. Menigeen is al klaar met ontbijt, en is druk met het pakken. Ach, ik heb de tijd, ik hoef "maar" plm. 550 km. Om plm 9.30 uur ben ik ook zover om af te reizen.

Micha had al gevraagd om het eerste stuk weer samen op te rijden. Bij de eerste autohof in Duitsland tanken we beiden de motoren af. Micha wil nog een kop koffie, en belangenrijker, een sigaret. ( ja, hij hoeft "maar" naar Bremen, en kan het echt rustig aan doen.) We nemen afscheid, want ik rij gelijk door, voor mijn gevoel de koffie nog maar net op. Met plm. 25 graden Celsius heerlijk motorweer op de autobahn, maar toch een 3-tal keren een redelijke file gehad. Met mijn motor, incl. koffers een meter breed toch maar – illegaal- tussen de auto`s door, te warm en het duurt mij anders te lang. Rond 16.30 uur ben ik weer thuis. Eva, de jongens, en uiteraard de hond, zijn weer blij dat ik, gezond en wel weer thuis ben. Heb genoten van het lustrum weekend in Denemarken, en hoop dat jullie als lezers, op deze manier, ook een klein beetje mee genieten. Hieronder een link naar een aantal foto`s, de laatste 3 zijn filmpjes.

Klik hier

Met dank aan de zeer vriendelijke Deense vriend, Erik Foged, hierbij een link van de start toertocht. (staat ook een verhaal van Erik & link bij Gastenboek ).

Klik hier

Groeten Jakob

:: Print deze pagina