24 augustus 2003 Reisverslag: De terugkeer van de Dikke Zeug

Zondag 24 augustus 2003 - 's Ochtends blijkt dat er minder zon schijnt dan Erwin Krol had voorspeld maar de temperatuur is uitstekend en het is droog. Afgelopen week heb ik samen met Wouter (Dikke Zeug) een tourrit door Noord Holland voorbereid. Wouter woont in Engeland en is met zijn vriendin Patricia een weekje in Nederland voor een familiefeest. Van deze gelegenheid maken we gebruik om in clubverband de sociale contacten wat aan te halen.

McDonalds in Purmerend is ons verzamelpunt en de bediening is zo blij met ons bezoek, dat we de tweede ronde koffie gratis krijgen. Mede daardoor rijden we rond 11.00 uur weg richting Ilpendam, Monnickendam en via de IJsselmeerdijk naar Durgerdam en Ransdorp. De route slingert langs bochtige dijkjes en via smalle landwegen. Dat vereist intensief stuurwerk, met name voor de Dikke Zeug. Die moet zich met een totaalgewicht van ruim 350 kilo (een GL plus twee opzittenden) door de vele bochten heenwerken.

Als voorrijder heb ik de taak om een constant tempo te rijden zodat het 'harmonica effect' beperkt blijft (www.sylviastuurman.nl/luiemotorfiets/groepsrijden). Daarnaast moet ik de route in de gaten houden en -niet te vergeten- mijn eigen rijveiligheid. In de afgelopen weken heb ik de tocht twee keer proefgereden zodat ik de beschrijving nauwelijks meer nodig heb. Zo valt er meer te genieten van de omgeving en van het aangezicht van een sliert CX-en die door het landschap trekt.

In Oudendijk stuiten we op een dorpsfeest waarvoor de weg is afgezet. En zo zie je maar: je kunt iets nog zo goed voorbereiden en dan gebeuren er toch dingen waardoor je moet improviseren. De route biedt geen alternatief en we moeten door de menigte heen. In overleg met de locale orderbewaarders doen we het uiteindelijk lopend, met de fietsen aan de hand. Na 200 meter kan de duim weer op de startknop en gaat het verder richting eetcafé (www.lesdeuxponts.nl) om daar de inwendige mens te verzorgen.

En daarna gaat het verder: Avenhorn-Schermerhorn-Ursum-De Rijp-Spijkerboor-Krommenie. Soms worden we ingehaald door plastic racemachines met dikke ballonbanden en blèrende pijpen. We geven ze lekker de ruimte en we denken er het onze van. De laatste 5 kilometer slingerdijk beleven we tussen Buitenhuizen en Nauerna, waarna we in Zaandam opsplitsen. De 'verweggers' gaan huiswaarts en de rest gaat via de IJtunnel naar Amsterdam voor een afsluitend drankje. Rond 18.00 uur rijden we samen de stad weer uit. Op de ring A10 een laatste groet en zie ik het achterwerk van de Dikke Zeug aan de horizon verdwijnen.

Floris

:: Print deze pagina